Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2017

Η έννοια της μάνταλα


Μάνταλα - μια ιερή γεωμετρία την οποία βρίσκουμε παντού,  στη δομή των γαλαξιών και σ τα μικρότερα άτομα. Η μάνταλα μπορεί να είναι ένα έργο τέχνης, ή μορφές  που δημιουργούνται από την ίδια τη φύση. Για παράδειγμα έχει φθάσει στα χέρια μας ένα ημερολόγιο από τον αρχαίο πολιτισμό των Μάγια με τη μορφή μιας μάνταλας.
Ρόδα - ηλιακό σύμβολο στην Ινδία.
Ο ήλιος - το κέντρο, ακτίνες της ρόδας – ακτίνες του ήλιου. Συμβολίζει τον κύκλο της ζωής, της  αναγέννησης και της ανανέωσης. Ο περιστρεφόμενος τροχός συνδέεται με τους κύκλους της γέννησης, θανάτου, την αναγέννηση και το πεπρωμένο του ανθρώπου. Οι γενικές αρχές της καλοσύνης και της δικαιοσύνης είναι οι ίδιοι για όλους τους λαούς και τις θρησκείες.


Βουδιστική μάνταλα –Kalachakra Mandala
Η Μάνταλα ως μαγική εικόνα και ως ένας «χάρτης» του κόσμου είναι ένας κύκλος χαραγμένος μεσα στο τετράγωνο, η οποίος με τη σειρά του είναι και πάλι εγγεγραμμένος σε άλλο κύκλο. Ο εξωτερικός κύκλος - το σύμπαν, ο εσωτερικός κύκλος - το κέντρο του Θεού ή οποιοδήποτε άλλο ιερό σύμβολο (συνήθως ένα σύμβολο που αντικαθιστά τη θεότητα στο τελετουργικό). Το τετράγωνο είναι προσανατολισμένο στα 4 σημεία του ορίζοντα, και έχει σε κάθε πλευρά του σχήματος εξόδους με τη μορφή του Τ, είναι οι πύλες στο σύμπαν. Το πεδίο του τετραγώνου διαιρείται σε 4 μέρη. Το πέμπτο μέρος αποτελεί το κέντρο. Η βασική έννοια του όρου «μάνταλα» στον Εσωτερικό Βουδισμό έχει μια συμβολική εικόνα της σωτηρίας του κόσμου.


Οι Μάνταλες χρησιμοποιούνται από πολλούς πολιτισμούς για χιλιάδες χρόνια για να περιγράψουν την διαδικασία της δημιουργίας του κόσμου. Σε όλους τους πολιτισμούς του κόσμου η διαδικασίες των αλλαγών και ανάπτυξης εμφανίζονται με τη μορφή ενός κύκλου, της μάνταλας: το πέρασμα του χρόνου, της ζωής, η αλλαγή των εποχών.

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η μάνταλα και τα μοτίβα του ανθρώπινου αμφιβληστροειδούς χιτώνα των ματιών είναι παρόμοια, έτσι ώστε όταν κοιτάμε μάνταλα, στον εγκέφαλο υπάρχουν ενεργές μεταμορφωτικές διαδικασίες - η κατάρτιση μάνταλα και η προβολή της βοηθήσει στην αποκατάσταση τόσο της σωματικής όσο και ψυχικής ισορροπίας μεταξύ του δεξιού και του αριστερού ημισφαιρίου του εγκεφάλου.


Mandala είναι μια σανσκριτική λέξη που σημαίνει  γύρος, κύκλος. Είναι ένα ιερό διάγραμμα, συνήθως στρογγυλό, αλλά μπορεί να είναι τετράγωνο, ορθογώνιο ή ακόμη και τριγωνικό. Χρησιμοποιούνται για διαλογισμό, μπορούν να βοηθήσουν να επιτευχθεί η συγκέντρωση και οι υψηλότερες καταστάσεις της συνείδησης, είναι μια ισχυρή πηγή για καθαρισμό και τη μετατροπή της ενέργειας του χώρου. Με τη βοήθεια της μάνταλα και της ανθρώπινης συνείδησης αντλεί ενέργεια που ενεργοποιεί τις σημαντικές βιολογικές διεργασίες και έχει ευεργετικές επιδράσεις σε πολλούς τομείς. Αυτά τα σχέδια μπορούν να επηρεάσουν τις βιολογικές διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα όχι μόνο στον άνθρωπο, αλλά και σε ζώα ή ακόμη και φυτά.


Η μορφή, στην κατασκευή της οποίας υπάρχει ως βάση ένας  συνδυασμός ανώτερης τάξης, συμμετρίας και αρμονίας, προωθεί την καλύτερη οπτική αντίληψη και εμφάνιση αισθήματος ομορφιάς και ακεραιότητας της ζωής.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Mandala είναι ένα μοναδικό εργαλείο αυτογνωσίας και αυτοανάπτυξης, με το οποίο μπορεί κανείς να επιλύσει πολλά πιεστικά προβλήματα, να ενισχύσει τις ζωτικές περιοχές, για να αποκαλύψει τον εαυτό του, να συνδεθεί με όλα τα πράγματα.

Η αλληλεπίδραση με την Μανδαλα είναι ένας απλός, όμορφος και πολύ ισχυρός τρόπος για να συνεργαστεί κανείς με την ψυχική ενέργεια με τη βοήθεια των ιερών μεθόδων γεωμετρίας χρησιμοποιώντας όμορφα σχήματα. Η εργασία με την Μανδαλα προκαλεί αλλαγές στον πυρήνα   των ανθρώπινων κυττάρων  και έτσι τους επιτρέπει να ευθυγραμμιστούν με τη συχνότητα και τις δονήσεις του σύμπαντος. Η συνεχής χρήση αυτών των πρακτικών θα οδηγήσει τελικά σε θετικές αλλαγές στον εγκέφαλο.


Οι παρατηρήσεις δείχνουν ότι η πρακτική της κατασκευής,  ζωγραφικής, και διαλογισμού με μάνταλα οδηγεί σε μια αλλαγή του τρόπου ζωής (παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητά της). Ο άνθρωπος αποκαλύπτει τη δημιουργικότητά του, ξυπνά και αναπτύσσει τη διαίσθησή του. Όλα τα μάνταλα είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με ορισμένους νόμους και φόρμουλες, και κάθε μάνταλα φέρει μια πληροφορία. Όλες αυτές οι μέθοδοι χρησιμοποιούνται με επιτυχία στη θεραπεία με μάνταλα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου