Τρίτη, 27 Ιουνίου 2017

Κολάζ ως τεχνική της art-therapy

Χάρη στη δημιουργικότητα μπορεί κάποιος να βυθιστεί σε έναν κόσμο χωρίς περιορισμούς,  να ανακουφίσει το άγχος του και να αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του. 


Το Κολάζ (γαλλικά κολάζ, κυριολεκτικά - κόλλημα), αφορά μια τεχνική στις εικαστικές τέχνες που έχει να κάνει με την  προσκόλληση υλικών με διαφορετική υφή και χρώμα σε οποιαδήποτε υλική βάση. Κολάζ - ονομάζεται επίσης, ένα προϊόν που κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου με αυτή την τεχνική. Το κολάζ είναι σαν μια ποιητική μεταφορά με εικόνες αντί για λόγια. Δηλαδή ολόκληρες εικόνες από γνωστά αντικείμενα ή κομμάτια τους συνδέονται μαζί και δίνουν ένα τελείως διαφορετικό νόημα, δημιουργούν μια νέα εικόνα.  

Σε αντίθεση με τη ζωγραφική, στο κολάζ, υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία του δημιουργού κατά την εκτέλεση του, για παράδειγμα, οι εικόνες μπορούν να εξέχουν πέρα από την άκρη της βάσης, κολλημένα το ένα πάνω στο άλλο, ακόμα και πτυσσόμενες σαν ένα ακορντεόν, κλπ. Αν δεν υπάρχει ψαλίδι, οι εικόνες μπορούν να κοπούν, ακόμη και με τα χέρια και αυτό μπορεί να τους δώσει το επιθυμητό σχήμα.  

Το κυριότερο στο κολάζ - είναι η δυνατότητα να εκφραστούν  σκέψεις,  ιδέες και απόψεις .  
Το κολάζ, καθώς και κάθε οπτική τεχνική επιτρέπει να αποκαλυφθεί  το δυναμικό ενός ατόμου και προϋποθέτει μεγάλο βαθμό ελευθερίας. Είναι μια ανώδυνη μέθοδος εργασίας με ανθρώπους, με βάση τις θετικές συναισθηματικές εμπειρίες που σχετίζονται με τη διαδικασία της δημιουργικότητας.  

Επιπλέον, στην παραγωγή του κολάζ δεν υπάρχει το άγχος που σχετίζεται με την απουσία των καλλιτεχνικών ικανοτήτων, η τεχνική αυτή επιτρέπει στον καθένα να πάρει ένα επιτυχές αποτέλεσμα. Το κολάζ αποκαλύπτει την ψυχολογική κατάσταση ενός ατόμου, το πραγματικό περιεχόμενο της συνείδησης του, τα προσωπικά του βιώματα.  


Κολάζ ως τεχνική της  art-therapy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου